utorak, 14. ožujka 2023.

Insekti

Jabučni savijač (lat. Cydia pomonella) - jedan je od najznačajnijih štetnika na jabukama.- to je leptir sive boje s rasponom krila oko 2 cm. Također, napada i krušku, dunju, marelicu, glog, u manjoj mjeri šljivu i breskvu, a čak i orah. Zeleni plodovi kruške su tvrđi od jabuke, a najveći postotak bude napadnut u drugom dijelu vegetacije tijekom zrenja. Koštičave voćne vrste stradaju ako su u blizini nasada jabuke koji trpi jak napad. Odrasli leptiri jabučnog savijača žive 15 do 18 dana. Njegove ličinke uzrokuju crvljivost plodova. Ličinka buši plod i tako stvara hodnik koji vodi sve do središta i tamo se hrani sjemenkama jabuke. Budući da jabučni savijač ima puno prirodnih neprijatelja, on se može suzbiti i na taj način. Jabučni savijač ima dvije generacije, a u južnim krajevima i nepotpunu treću generaciju: gusjenice prezime u bijelim zapredcima (ispredene zimske čahure) ispod kore debla i debljih grana. U travnju i svibnju se kukulje, a leptiri prve generacije obično se pojave masovno u svibnju. Ženke prve generacije počnu odlagati jaja (pretežno na listove) od polovice svibnja ili u prvim danima lipnja. Izlaženje iz jajašaca traje 5-15 dana ovisno od temperature. Izležene se gusjenice odmah ubušuju u plodove, gdje se hrane 3 do 4 tjedna, a potom napuštaju plod te se zapredu i zatim zakukulje u pukotinama kore. Leptiri druge generacije lete od polovice lipnja do kraja kolovoza ili se let protegne čak u prve dane rujna.

Lijevo ličinka, a desno leptir jabučnog savijača

Crveni voćni pauk (lat. Panonychus ulmi) - redoviti je štetnik jabuke, posebno u sušnim godinama. Kako napada više voćnih i šumskih vrsta izvor napada mogu biti i okolni voćnjaci i šuma.
Crveni pauk oštećuje listove na čijoj se gornjoj strani isprva vide fine bjelkaste pjegice, zatim lišće poprimi sivo-žutu do ljubičasto-smeđu boju, uvije se, suši i ponekad otpadne. Zbog smanjene fotosinteze ugrožena je kvaliteta i prinos. Odrasli pauci vrlo maleni (0,3 do 0,5 mm). Crveni voćni pauk je crvenkasto smeđe boje i jajolikog oblika. Ličinke i odrasli pauci uzrokuju štetu isisavanjem biljnog soka iz lišća. Razvoj od jajašca do odraslog pauka traje od 15 do 40 dana. Crveni voćni pauk u našim krajevima ima 6 do 7 generacija. U jesen ženke odlože zimska jajašca koja prezime na jednogodišnjim i dvogodišnjim grančicama uz pupove, gdje se mogu opaziti kao crvene nakupine. Obično se u travnju iz zimskih jaja počnu leći ličinke koje se odmah presele na mlade listiće. Najpogodnije vrijeme za zaštitu je kada se izleže približno 30 do 50% jajašca. Obično populacija crvenoga voćnog pauka dosegne prvi vrh 15-20 dana nakon cvatnje. Pri praćenju populacije potrebno je znati da se pauci u početku vegetacije nalaze uglavnom na donjim listovima, a kasnije se rašire po čitavoj mladici.

Lijevo jajašca, a desno crveni voćni pauk


Nema komentara:

Objavi komentar

Insekti

Jabučni savijač ( lat. Cydia pomonella ) - jedan je od najznačajnijih štetnika na jabukama.- to je leptir sive boje s rasponom krila oko 2 ...